İç Çamaşırı Temizliği

Son güncelleme: 2022-08-26 11:01:02

En kalitelisinden en ucuzuna kadar, onlarca değişik maddeden imal edilen iç çamaşırlarının temizliği için tek bir doğru yolu olduğunu söylemek mümkün değildir.


En kalitelisinden en ucuzuna kadar, iç çamaşırları onlarca değişik maddeden imal edilmektedir. Dolayısı ile günün sonunda, iç çamaşırlarını temizlemenin tek bir doğru yolu olduğunu söylemek mümkün değildir. En doğru temizlik metodunu ürünün yapıldığı maddeye göre belirlemek uygun olacaktır…

Sizler için beş yaygın iç çamaşırı kumaş türünü güvenle temizlemenin en pratik yollarını derlemeye çalıştık.

SATEN

 KUTANUM Juliette Pudra Pembe Pijama polyesterden yapılmıştır.

Saten iç çamaşırlarınızın bakımı lif içeriğine göre değişiklik gösterecektir. Temizlemeden önce yıkama talimatı etiketini mutlaka kontrol edin.
Polyester ve naylon satenler çamaşır makinesinde ılık suda yıkanabilir. Kanca ve fermuarların kapalı olduklarına emin olun ve ayrıca kumaşın başka hiçbir şeye takılmaması için bir çamaşır torbası kullanın. Sererek hava ile kurutma bu tip ürünler için her zaman daha iyidir, ancak makinenizde çok düşük devirde de kurutma yapabilirsiniz.
Rayon satenler en iyi elde, soğuk suda yıkanır. Islakken çok kırılgan olan bu kumaştan mamul ürünlerinizi ve özellikle de uzayabilecek (sünme yapabilecek) büyük parçaları düz bir şekilde, sererek kurutmak daha uygun olacaktır.
İstisnalar olsa da sanılanın aksine, ipek satenlerin temizliğinde sadece kuru temizleme yöntemi zorunlu değildir. 15-30 dakika kadar soğuk suda ıslatacağınız ürününüzü elde yıkayabilir, yine soğuk suda durulayabilir ve ardından asarak ya da sererek kurutabilirsiniz.
Yıkamanın ardından ürününüz buruşmuşsa buhar makinesi (ya da buharlı ütü) ile kırışıklıklar giderilebilir. Buharlı bir ütünüz ya da buhar makineniz yoksa, ürününüzü çok düşük ısıda, tersten ve ütü bezi kullanarak da ütüleyebilirsiniz.
Temizlendikten ve kuruduktan sonra, küçük saten iç çamaşırlarınızı çekmeceye düz bir şekilde koyun. Dolabınıza daha büyük parçalar asın. Bu onların çekmecelerinizde kırışmasını önleyecektir. Klipsli askı kullanıyorsanız, klips ile giysi arasına koyacağınız bir parça keçe ile ürününüz üzerinde izlerin oluşmasını önleyebilirsiniz.  

DANTEL

KUTANUM Patrice Siyah Dantel Bodysuit elde hassas şekilde yıkanmalıdır.

Kalitesi ya da fiyatı ne olursa olsun, dantelli iç çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkayıp kurutmak ürünün ömrünü kısaltacaktır. Yıkama talimatı etiketleri aksini söylese bile dantelli iç çamaşırlarınızı elde yıkamak, harika görünmelerini sağlayacaktır.
Soğuk su ile dolduracağınız lavabonuza ya da yıkama kabınıza az miktarda çamaşır deterjanı ekledikten sonra ürünlerinizi bu suya bastırın. Suyu tam emmeleri için hafifçe birkaç kere suya batırıp çıkarabilirsiniz. Yarım saat suda bu suda beklettiğiniz çamaşırlarınızı ardından temiz suda durulayın. Sıkmadan ve ovalamadan nemini alacağınız ürününüzü düz bir şekilde sererek kurutmalısınız.  

TÜL

KUTANUM Blanche Siyah Gecelik dantel ve tül içerir.

Tül hafiftir ve kolayca temizlenir. Bu sebeple tül iç çamaşırlarınızı lavaboda veya yıkama kabında yıkanması kolaydır.

Eğer tül çamaşırlarınız işlemeli, floklu, nakışlı, ya da boncuk gibi detayları var ise ürününüz dantelli çamaşırlarda olduğu şekilde yıkanmalı ve kurutulmalıdır.
Ancak polyester, naylon veya elastan ise ve ekstra flok veya nakış yoksa çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Kanca, kopça ve çıt kapamaları sabitleyin, bir iç çamaşırı torbasına koyun, ardından makinenizde hassas bir program seçerek yıkayabilirsiniz.
Tül iç çamaşırlarınızı ister makinede ister elde yıkayın, makinede kurutmamaya özen gösterin, düz bir şekilde sererek kurutun. Ayrıca bir dipnot, tül çamaşırlar en iyi düz şekilde saklanır.

JARSE

Jerse iç çamaşırının bakımı, kumaş içeriğine bağlıdır.

Pamuk, elastan ve naylon ürünlerin çoğunu makinede yıkayabilirsiniz. Tüm kopça, düğme kanca ve fermuarları kapatarak ürünü bir çamaşırı torbasına koyun. Ardından makinenizde hassas bir program seçerek yıkayabilirsiniz. Bu ürünler düşük devirlerde makinede kurutulabilir, ancak havayla kurutmayı tercih etmek kullanım ömürlerini uzatacaktır.
İpekli jarseler için elde yıkama veya kuru temizleme tercih edilmelidir. Soğuk suya çamaşır deterjanı ekleyin ve yarım saat boyunca bu suda bekletin. Giysiyi çekmemeye veya sıkmamaya özen göstererek soğuk suda durulayın. Kurutmak ürünü düz bir şekilde serin. Islak ipek jarseleri asmak ürününüzü esnetebilir ve sünmesine yol açabilir.
Öte yandan, sentetik selüloz liflerinin bakımı zor olabilir. Modal ve bambu, ıslandığında oldukça stabil oldukları için genellikle pamuk ürünler gibi makinede yıkanmalıdır. Eğer ürününüz rayondan yapılmışsa, ıslandığında daha hassas ve kırılgan olacağı için elde yıkanmalı ve ipek gibi düz bir şekilde kurumaya bırakılmalıdır.

MİKROFİBER

Mikrofiber birçok farklı kumaş türünü tanımlar, ancak iç çamaşırı için kullanılan mikrofiber kumaşlar genellikle sportif performans için üretilmiştir. Özel bakım gerektirmezler.
Çoğu mikrofiber iç çamaşırı, soğuk veya ılık suda, hassas programda, çamaşır makinasında yıkanabilir. Düşük ısıda tamburalı kurutma yapabilir, ya da ömürlerini uzatmak için düşük açık havada kurumaya bırakabilirsiniz.

Tereddütleriniz varsa…

İlk önce bakım etiketinizi kontrol edin! Birçok ülkede yönetmelikler gereği iç çamaşırı üreticilerinin bakım bilgilerini yıkama talimatı etiketlerinde belirtmeleri gerekiyor. Bu blog yazımızı okuduktan sonra bile hala nasıl temizleme yapacağınızdan emin olamadığınız ürünleriniz varsa, mutlaka elde yıkayın. Çamaşır ve kurutma makinelerinin giysilerinizin ömrünü kısalttığı gerçeğini asla aklınızdan çıkarmayın…